TRInterviu: Paul Negoescu, Sinziana Nicola, Andrei Mateiu- despre teatru si film

În SĂPTĂMÂNA TEATRULUI, InStilulMeu a conceput un interviu triplu (Trinterviu) cu regizorul filmului “O lună în Thailanda”, Paul Negoescu și cei doi actori în rol principal, Andrei Mateiu si Sinziana Nicola. Astfel, regizorul si protagonistii filmului mi-au raspuns la o serie de intrebari cu privire la teatru, echipa filmului si timpul lor liber. Mai jos veti putea citi raspunsurile fiecaruia dintre cei trei si ii veti putea cunoaste mai bine pe cei pentru care inceputul anului trecut a fost marcat de filmarile pentru “O luna in Thailanda”.

1. Ai avut pana acum vreun proiect de teatru? Povesteste-mi mai mult despre el!

Paul Negoescu: Nu, n-am avut.

Sinziana Nicola: Am avut mai multe proiecte de teatru. De fapt, am avut aproape numai proiecte de teatru inainte de O luna in Thailanda. In prezent joc in spectacolul For The Win de Bogdan Georgescu la Galeria 26 (Ota) si in Cui i-e frica de Virginia Woolf? in regia Marianei Camarasan la Godot Cafe Teatru.

Andrei Mateiu: Da am avut numeroase proiecte de teatru, in prezent am doua proiecte particulare care se joaca la Godot cafe teatru, este vorba de piesele “Barbatii sunt de pe marte femeile de pe venus” si “Un cuplu ciudat” impreuna cu fosti colegi de-ai mei .

2. Daca ai avut proiecte in teatru, cum ai facut trecerea de la teatru la film?

Paul Negoescu: –

Sinziana Nicola: Nici unul dintre proiectele de teatru la care am participat nu era extrem de teatral jucat. Nu cred ca sunt genul asta de actrita. Asa ca trecerea nu a fost foarte greu de facut. Un sentiment foarte ciudat pe care l-am avut la proiectia filmului a fost faptul ca, odata facut filmul, nu mai ai cum sa iti perfectionezi munca. In teatru fiecare reprezentatie este o ocazie de a lucra din nou la rol. In schimb la film, la fiecare proiectie esti doar… spectator

Andrei Mateiu: Nu exista o trecere de la teatru la film, pur si simplu este vorba de alt rol in alta situatie.

3. De ce este mai important teatrul decat filmul?

Paul Negoescu: Nu cred ca e.

Sinziana Nicola: Nu cred ca este mai important.

Andrei Mateiu: Nu stiu care este mai important, mie personal imi place mai mult filmul !

4. De ce este mai important filmul decat teatrul?

Paul Negoescu: Nu cred ca e.

Sinziana Nicola: Nu cred ca este mai important.

Andrei Mateiu: Repet, nu  cred ca unul este mai important decat altul cred ca sunt foarte valoroase amandoua si in final au acelasi scop : de a schimba spectatorul

5. Vei continua sa produci/ joci in lungmetraje?

Paul Negoescu: Nici n-am produs, nici n-am jucat in lungmetraje pana acum. Doar am regizat unul si probabil voi mai regiza.

Sinziana Nicola: Nu am produs nici un lungmetraj. Iar de jucat… da, bineinteles!

Andrei Mateiu: Daca voi avea ocazia, cu cea mai mare placere !

6. Cum ti s-a parut experienta ?

Paul Negoescu: A fost o experienta placuta.

Sinziana Nicola: As fi vrut sa dureze mai mult. O luna in Thailanda este debutul meu in lungmetraj. Experienta Nadia – personajul pe care il joc – a fost una destul de cursiva. Inca de la casting mi s-a parut ca lucrurile vin destul de natural si ar putea merge intr-o directie buna. Normal ca dupa aia am mai repetat, am mai discutat. Fiind o poveste despre generatia din care fac parte, felul in care se pun  problemele in film imi este destul de familiar.

Andrei Mateiu: E greu dar merita

7. Cum te-a influentat echipa din care ai facut parte in timpul filmarilor?

Paul Negoescu: Echipa m-a ajutat foarte mult.

Sinziana Nicola: Filmul asta a fost un fel de boost de incredere in mine. 2010 si 2011 au fost niste ani in care m-am gandit serios sa fac alta meserie. In astia doi ani am avut tot felul de alte joburi. Si apoi am luat castingul la film, desi Paul nu stia nimic despre mine si nici nu cred ca ma vazuse jucand in altceva inainte de proba. Faptul ca cineva are incredere in tine asa… pur si simplu te face si pe tine sa iti recapeti increderea. Te si responsabilizeaza in acelasi timp.

Pe platou m-am simtit foarte confortabil cu echipa de filmare. Iar asta m-a ajutat foarte mult.

Andrei Mateiu: M-a ajutat foarte mult si mi-a creat o stare de siguranta.

8. Vei mai continua colaborarea cu colegii din proiectul acesta?

Paul Negoescu: Da.

Sinziana Nicola: Posibil. Vom vedea.

Andrei Mateiu: Cu siguranta !

9. Ce hobby-uri ai? 

Paul Negoescu: Filme, carti, muzica.

Sinziana Nicola: Citesc, ma mai joc cu aparatul foto din cand in cand…

Andrei Mateiu: Multe : în primul rand tot ce tine de film, teatru, arta in general si sportul .

10. Ce planuri de viitor ai?

Paul Negoescu: Sa merg la schi la iarna.

Sinziana Nicola: In viitorul apropiat stiu ca o sa am repetitii pentru doua proiecte noi de teatru. Nu-mi fac planuri pentru urmatorii zece ani pentru ca s-ar putea sa fiu o alta persoana atunci si sa-mi doresc altceva.

Andrei Mateiu: Deocamdata astept J

11. Care crezi ca sunt atuurile/slabiciunile teatrului romanesc?

Paul Negoescu: Nu stiu.

Sinziana Nicola: Ma bucura foarte tare ca s-a format un public si pentru teatrul independent. Au aparut multe spatii in care se joaca si multe dintre ele sunt pline, din cate am auzit. Asta ajuta la aparitia unor forme cat mai diverse de teatru, performance, dans, combinatii intre ele, etc. Deci asta ar fi un lucru bun.

Ceea ce mi se pare trist este faptul ca pare ca a scazut interesul pentru tema despre care vorbesti, ca artist. Uneori am impresia, cand merg la teatru, ca vad niste oameni plictisiti de job-ul lor. Parca au fost obligati sa faca un spectacol si iata, l-au facut. Dar fara sa-i intereseze pe bune subiectul.

Andrei Mateiu: Un atu este faptul ca exista si ca iti poti exprima opinia si sentimentele prin el. Slabiciuni , nu stiu!!

12. Care crezi ca sunt atuurile/slabiciunile filmului romanesc?

Paul Negoescu: Atu: ca nu are scop comercial; Slabiciune: ca publicul romanesc este manipulat de filmele americane.

Sinziana Nicola: Cred ca participarea la festivaluri si premiile castigate vorbesc de la sine. Din pacate exista aceasta aversiune a publicului romanesc fata de filmele romanesti de la festivaluri. E putin absurd. E ca si cum, dupa ce Catalina Ponor a luat medalia de aur in 2004, noi ne-am fi uitat la televizor si am fi spus ca nu o merita.

Principalul argument este ca se prezinta prea multa mizerie despre Romania. Ca si cum subiectele filmelor ar fi aparut din neant, nu din spatiu asta in care traim. Si nici macar nu este chiar asa de multa mizerie in filmele astea. Ele doar incearca sa puna niste probleme. Eu cred ca genul asta de filme sunt necesare tocmai pentru ca majoritatea oamenilor refuza sa-si puna probleme despre care cred ca nu ii privesc in mod direct.

Andrei Mateiu: Un atu este faptul ca este cel mai bun ambasador al Romaniei, iar slabiciunea nu este a filmului ci a oamenilor care conduc acesta tara, pentru ca au un lucru foarte valoros si nu le pasa, mai mult de atat  nu-l sustin cu nimic.

Anca Antofie